A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT
ÉS AZ
INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY
KÖZÖS VIZSGÁLATA


www.pancreas.hu

www.internationalpancreatology.org

 

 

Az APPLE egy multicentrikus klinikai vizsgálat. A vizsgálati protokoll alkalmas, mind a frissen felfedezett (APPLE-P, prospektív vizsgálat), mind pedig a régebben lezajlott (APPLE-R, retrospektív vizsgálat) pankreatitiszek követésére.

A gyermekkori pankreatitiszről kevés adat áll rendelkezésre. A gyermekkori pankreaitiszek incidenciája az elmúlt 10 évben növekedett. Jelen tudásunk szerint gyermekkori pankreatitiszben a genetikai rizikófaktor(ok) megléte lényegesen, akár 10-szeresével is gyakoribb, mint felnőttkorban, illetve az alkoholos eredet nem jellemző etiológiai tényező. Az akut pankreatitiszen átesett gyermekeknél rekurráló epizódokra is számíthatunk, melyek előbb vagy utóbb krónikus pankreatitiszhez vezethetnek. Az etiológiát kivéve a betegség lefolyásáról, az életminőségre gyakorolt hatásáról keveset tudunk. Az akut pankreatitisz súlyosságának korai megbecsülése döntő jelentőségű a betegség ellátásában. A jelenleg alkalmazott prognosztikai módszerek értéke azonban korlátozott, mivel bonyolultak, többnyire invazív méréseken alapulnak, valamint időben relatíve kevés többlet információt szolgáltatnak, ezáltal késleltethetik a megfelelő ellátást. Szükség van olyan új, egyszerű és klinikai irányultságú modellekre, amelyek segítségével az akut hasnyálmirigy gyulladás súlyosság korai megbecsülésének pontossága tovább lenne javítható. Feltételezzük, hogy gyermekeknél is a súlyos lefolyású betegség korai felismerése a klinikus számára több beavatkozási lehetőség megfontolását teszi lehetővé.

APPLE-R vizsgálat

Korábban lezajlott, jelenleg nem akut szakban levő betegek vonhatók be a vizsgálatba. A fő kritérium, hogy a beteg első pankreatitisz epizódja 18 éves kor előtt legyen. Ez a vizsgálat elsősorban a betegség hátterében feltételezhető genetikai variánsok feltérképezésére és azoknak a betegség prognózisára gyakorolt hatásáról ad felvilágosítást. Azon betegek számára, akiknek még nem volt meg a genetikai analízise, a genetikai vizsgálatot a tanulmány keretében térítésmentesen elvégezzük. Azon betegek és orvosaik részére, akik a vizsgálat eredményét szeretnék megtudni, azokat az Országgyűlés 2008. évi XXI. Törvényét betartva, lehetőséget biztosítunk. A megfelelő formanyomtatvány a www.pancreas.hu oldalról letölthető.

APPLE-P vizsgálat

Újonnan felfedezett akut szakban levő 18 éves kor alatti betegek vonhatók be a vizsgálatba. Ez a vizsgálat elsősorban a betegség lefolyásának megértésére és a korai rizikófaktorok megállapítására vonatkozik. Ezért fontos hangsúlyt kap a beteg első észlelésekor történő részletes vizsgálat, mely vizsgálat a későbbiekben már nem pótolható. Kérjük, előzetesen nézze át a kérdőívet, hogy a szükséges vizsgálatok ne maradjanak el.

Annak érdekében, hogy a betegeket a fekvőbeteg intézetbe kerülés után azonnal vizsgálni/kikérdezni lehessen, a sürgősségi betegfelvételen dolgozó kollégákkal az együttműködés rendkívül fontos.

Szerzők száma az APPLE-P és/vagy APPLE-R vizsgálatban való részvétel esetén: 5 beteg - 1 társszerző

 

Etikai engedély szám: ETT TUKEB ad.52499-3/2014

Regisztrációs szám: ISRCTN89664974

Vizsgálatot megelőző protokoll publikáció: Digestion

Prezentációk: Studies general, APPLE

 

Hegyi Péter Párniczky Andrea
HPSG vezető vizsgálat vezető
Tel: +36 70 375 1031 Tel: +36 30 290 1728
e-mail: hegyi2009@gmail.com andrea.parniczky@gmail.com

 


APPLE Vizsgálati protokoll (pdf)

APPLE Form C - Csatlakozási nyilatkozat (doc)

APPLE-R Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat (pdf)

APPLE-R Form A - Kérdőív felvételkor (pdf)

APPLE-P Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat (pdf)

APPLE-P Form A - Kérdőív felvételkor (pdf)

APPLE-P Form B - Kérdőív minden napra (pdf)

APPLE Etikai engedély