A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT
ÉS AZ
INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY
KÖZÖS VIZSGÁLATA


www.pancreas.hu

www.internationalpancreatology.org

 

Az EASY study egy prospektív multicentrikus klinikai vizsgálat, amelyhez szeretnénk, hogy minél több hazai és külföldi centrum csatlakozzon.

Mivel az akut hasnyálmirigy gyulladás az egyik leggyakoribb emésztőszervi megbetegedés, amelyet szignifikáns morbiditás és mortalitás jellemez, a kórkép súlyosságának korai megbecsülése döntő jelentőségű a betegség ellátásában. Az elmúlt időszakban a betegség kimenetelének megbecsülésére számos előrejelző pontrendszert fejlesztettek ki (pl. APACHE II, Glasgow, Ranson). A jelenleg alkalmazott prognosztikai módszerek értéke azonban korlátozott, mivel bonyolultak, többnyire invazív méréseken alapulnak, valamint időben relatíve kevés többlet információt szolgáltatnak, ezáltal késleltethetik a megfelelő ellátást. Szükség van olyan új, egyszerű és klinikai irányultságú modellekre, amelyek segítségével az akut hasnyálmirigy gyulladás súlyosság korai megbecsülésének pontossága tovább lenne javítható. Feltételezzük, hogy a súlyos lefolyású betegség korai felismerése a klinikus számára több beavatkozási lehetőség megfontolását teszi lehetővé, amely révén megelőzhető lehet a súlyos szövődmények kialakulása, valamint javítható a betegellátás és a túlélési arány.

Célunk egy olyan gyors, egyszerű és hiteles klinikai pontrendszer kidolgozása, amely révén az akut hasnyálmirigy gyulladás súlyos lefolyásának kockázata, a kórkép prognózisa megbecsülhető a kórházi felvétel első 6-12 órájában.

Az induló „Könnyen elérhető súlyossági (EASY) index az akut pankreatitisz lefolyásának korai és egyszerű megbecsülésére” című klinikai vizsgálat ezt a célt hivatott elérni. A beteg felvételekor észlelt rutin paraméterek (anamnesztikus adatok, fizikális status, laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó vizsgálatok) vizsgálatával és elemzésével egy olyan 5-10 paraméterből álló előrejelző EASY pontrendszert kívánunk kifejleszteni, amely által a betegség kórlefolyásának korai és egyszerű kockázati besorolása megvalósítható lehet.

Szerzők száma az EASY vizsgálatban való részvétel esetén: 30 beteg -  1 társszerző

Etikai engedélyszám: ETT TUKEB ad.30595/2014
Regisztrációs szám: ISRCTN10525246
Vizsgálatot megelőző protokoll publikáció: J. Gastrointestin Liver Dis

Prezentációk: Studies general, EASY

 

Hegyi Péter Kui Balázs
HPSG vezető vizsgálat vezető
Tel: +36 70 375 1031 Tel: +36 20 542 7731
e-mail: hegyi2009@gmail.com k.kubali@gmail.com

 


EASY Vizsgálati protokoll (pdf)

EASY Form A - Kérdőív felvételkor (pdf)

EASY Form B - Kérdőív naponta (pdf)

EASY Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat (pdf)

EASY Csatlakozási nyilatkozat (doc)

EASY Etikai engedély