Egis

Magyarország és Közép- és Kelet-Európa egyik vezető gyógyszergyáraként az Egis tevékenysége a teljes gyógyszergyártói értékláncot felöleli a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermék-gyártáson át az értékesítésig.

A vállalat tabletta- és injekció-gyártástól a galenikus készítményekig terjedő termékskálájával világszerte 58 országban van jelen, Magyarországon kívül 17 országban értékesíti termékeit Egis márkanéven saját leányvállalatokon illetve képviseleteken keresztül, és több mint 4000 embert foglalkoztat Magyarországon és külföldön. A 2015/2016-os üzleti évben az Egis-csoport nettó árbevétele elérte a 167 milliárd forintot. Mint a kutatás-fejlesztés és a minőségi, hozzáadott értékkel rendelkező generikus termékek iránt elkötelezett vállalat több mint 13 milliárd forintot fordított K+F tevékenységre.

A 2015/2016-os üzleti évben 145-féle hatóanyagból 161 termékcsalád gyógyszereit forgalmazta, termékportfóliója összesen 595 termékből áll. Legfontosabb terápiás területei a szív- és érrendszer, metabolizmus, központi idegrendszer, allergia, onkológia, emellett folyamatosan nyit új területek felé, már a nőgyógyászat terén is kínálnak korszerű terápiás lehetőségeket.

Az elmúlt húsz év során a vállalat több mint 174 milliárd forintot fordított beruházásokra. 2006 és 2009 között az Egis modernizálta a késztermék-gyártás teljes folyamatát, melynek folytatása K+F kapacitásainak fejlesztése: telephelyein 2012 óta négy, a legkorszerűbb technológiával felszerelt kutatás-fejlesztési központot létesített.

2013-ban az Egis a Celltrion-csoporttal kötött megállapodása nyomán biohasonló monoklonáris antitestet hozott forgalomba. Ezzel a Remsima™ az első biohasonló monoklonális antitest (mAb) az Európai Unióban, melyet az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakvéleménye alapján engedélyezett. A megállapodás 8 biohasonló termék forgalmazására terjed ki.