GOULASH

A GOULASH egy multicentrikus, randomizált, kontrollált kétkarú, kettős vak vizsgálat. Az első bizonyítékot fogja szolgáltatni a korai energia bevitel szükségességét illetően akut pancreatitises (AP) betegek esetén.

Az AP egy olyan gyulladásos megbetegedés, melynek kezelésére nincs specifikus gyógymód. Az AP korai szakaszában súlyos fokú mithocondriális károsodás és ATP szint csökkenés figyelhető meg. A preklinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az ATP bevitel helyreállítja a sejtek fiziológiás működését, ami azt sugallja, hogy a hasnyálmirigy energiaszintjének a helyreállítása előnyös lehet az AP korai szakaszában.

Ebben a vizsgálatban az AP betegeket random csoportokba soroljuk A (30kcal/kg/nap energia bevitel, a kórházi felvételt követő 24 órán belül elkezdve) és B (a kórházi felvételt követő első 24 órában nem történik energia bevitel). A vizsgálat elsődleges végpontja a több mint 48 órán át tartó több szervi elégtelenség és a mortalitás, míg másodlagos végpontjai a kisebb jelentőségű, de mégis fontos klinikai paraméterek (pl. a hospitalizáció ideje, pancreas nekrózis).

A vizsgálathoz más központok is csatlakozhatnak. Csatlakozási igényt a szándéknyilatkozattal lehet megtenni Hegyi Péternek (hegyi2009@gmail.com).

Szerzői irányelv: Azok a központok, akik 25-nél több beteget vonnak be a vizsgálatba, két szerzővel kerülhetnek rá a szerzői listára. Minden további 25 beteg lehetőséget nyújt egy újabb szerző megnevezésére.

Etikai engedély szám: ETT TUKEB ad. 55961-2/2016/EKU
Vizsgálati regisztrációs szám: ISRCTN63827758

Vizsgálatot megelőző protokoll publikáció: BMJ Open

Kapcsolat:

Hegyi Péter Márta Katalin
HPSG elnök GOULASH vizsgálatvezető
Tel: +36 70 375 1031 Tel: +36 20 211 5868
e-mail: hegyi2009@gmail.com e-mail: katalin.martak@gmail.com

 


GOULASH Vizsgálati protokoll (pdf)

GOULASH Form A - Kérdőív felvételkor (pdf)

GOULASH Form B - Kérdőív naponta (pdf)

GOULASH Form C (pdf)

GOULASH Etikai engedély (pdf)